Ved siden av Elveharpen står dette å lese:
”En sang til nøkken…
En gang var det vanlig for oss mennesker å synge til elver, vann, fossefall og de vetter som bodde der. Ypsilon-brua kan sammenlignes med en gigantisk harpe, og ved hjelp av den vil vi igjen kunne synge til Drammenselva og gjenskape harmoni med nøkken.
Alkymi av kunst og vitenskap
Vi har analysert bruas svingninger og funnet det klanglige midtpunkt på 1.253 Hz. Tonen er flyttet opp åtte oktaver til et lydbilde tilpasset det menneskelige øre. Dette gir oss en tone på 320.768 Hz som vi benytter som første tone i en musikalsk skala. Skalaen følger de klanglige trinn i gammel norsk folkemusikktradisjon. Svingningene i brua blir registrert og overført trådløst til de to resonanskulene, en på hver elvebredd. I kulene er det lagret toner tatt opp fra syngende drammensere. Tonene er programmert til å tolke bruas svingninger. Når du krysser brua vil din vekt og gangrytme påvirke bølgebevegelsen og derved sangen. Resultatet er en elve-harpesang, som er unik for Drammen.
Elveharmoni
Diameteren på de to kulene er presist beregnet ved hjelp av Helmholtz resonansformel. Den største kulen er som et instrument ”stemt” etter egensvingingen i et vannmolekyl, og den minste ut fra egensvingingen i et ismolekyl. Sangen fra kulene gir derfor en gjenklang av vann- og ismolekylene i Drammenselva.”
Är det månne harpans strängar då som man ser spända ovanför bron? Funderar nu över hur många strängar en harpa har. De här bilderna du har tagit över bron är härliga och om jag inte varit sugen på att besöka Drammen förut så är jag det nu. Att få sätta sin vikt på Ypsilonbron och få igång ljudsvängningar med sin rörelse verkar spännande:)
46 – 48 strängar har en vanlig harpa. Hur många strängar har bron?
Som du vet elsker jeg bildene fra denne kula! Morsomt at du har tatt med så mye informasjon i denne posten.
Stilig bilde gitt. Morsomt å lese om dette.
Flotte bilder og informasjon.MÅ til Drammen snart så jeg får ta den brua i øyensyn:o)
Flott fanget begge to Rune. Det nederste var kuuult 🙂
😀 4 dager er en evighet…når man lider av hyttegalskap 😉
Så morsomt å lese alt dette!
Det er nok på tide å ta en Drammenstur igjen snart, for denne musikken må jeg lytte til!
Lekre bilder.. som vanlig 😀
Kule bilder 😉 spesielt det andre var kult for meg 🙂
Gärdsmygen: En tur til Drammen er alltid hyggelig vet du 🙂 Jeg har tellet meg fram til 32 wire som holder broen oppe. Så denne harpen har litt færre enn vanlig harpe 🙂
Anne Sophie: Takk for det, ja ingen tvil om at det er flotte og spennende kuler det her, ustanselig med motiver her.
MajorogMeg: Hyggelig å høre 🙂 Ja, fire dager kan være skrekkelig lenge.
Anne Berit: Ja, dere må nok snart sette kursen for Drammen nå, her er motiver og opplevelser i lange baner.
John: Takk for det John. Ja, du kan tro jeg virret rundt der nede for å finne noen vinkler så jeg ikke ble med på bildet selv,hehe.
Inger Johanne: Takk for det 🙂 Ja, det er jo ikke lange biten det, og ikke er det langt fra jernbanen og bort dit heller.
Ivar: Takker 🙂 Ja, favoritten min er nr to også, her får man liksom kula i nytt perspektiv.
Tusen takk for hyggelige og positive tilbakemeldinger alle sammen 🙂
Skikkelig stilige bilder! Flotte gjenspeilinger.
Facinerende post. Disse skal vi se neste gang vi er i byen (kan ta litt tid).
Pingback: Bildebloggen
Pingback: Bildebloggen - I ord og bilder
skal ikke nevne k… mer 😀 spørsmålet fra en ikkedrammenser blir hvor broen og kulene er å lokalisere … elven er lang og har mange broer
for ordens skyld … spennende foto «kule refleksjoner»
J;_)))
Hei! Takk for kommentarer! Så flott blogg du har. Og FOR en historie om brua og kula!! Er det greit at jeg linker til deg om jeg legger inn nok et bilde av kula? For dette var magisk og eventyrlig, det du har skrevet. Jeg visste ikke alt dette. Jeg ble stående lenge å høre på de vakre tonene! Og Drammen var blitt sååååå vakker!! Dere kan være meget stolte! Sist jeg var i Drammen var 10 år siden, og da var jeg ikke en gang i byen! Så kjørte jeg en gang forbi for 5 år siden. Så jeg ble temmelig overrasket ja!! 🙂