Flaggspett

 

Flaggspettens (Dendrocopos major) flotte farger lyser virkelig opp sommer som vinter. Hunnfuglen har ikke den røde nakkeflekken som hannen har. Ungfuglene har rød isse med sort kant, og den røde flekken i nakken kan holde seg en stund, uavhengig om det er en hunn eller hann. Den er en kronisk hakker. Bankelyden kan vi høre på lang avstand, det samme kan man med spettens lokke-rop. Den utfører «trommevirvler» for å markere revir, og skulle den bli skremt eller usikker setter den i gang med en metallisk klang i lydene sine som da er veldig korte.

Flaggspettens klatreegenskaper er spennende å observere, den klatrer fast og bestemt mellom stoppene sine for å hakke litt. Flaggspettens hale fungerer som støtte når den klatrer i trærne, og skulle behovet for å klatre nedover et tre melde seg, så gjør den det ved å rygge. Den leter mer eller mindre konstant etter småkryp i barken og trærnes sprekker. Den livnærer seg på vinteren av frø fra kongler og frø fra bartrær. Men den tar gjerne en tur på fuglebrettet i vinterperioden, der den helst forsyner seg av nøtter, meiseboller og fleskebiter. Flaggspetten legger 4-7 egg og bruker aldri det samme hullet i treet som reirplass, hvert år deltar både hun og han i jobben med å lage nytt reirhull i treet. Ungene er klare til å se dagens lys etter 10 til 14 dager og blir flyvedyktige etter ca 25 dager. Flaggspetten holder seg stort sett i sør- og østlandet året rundt, men kan observeres lenger vest og nord i landet.

 

 

Bookmark the permalink.

13 Comments

  1. Imponerende, både bilde og tekst. Jeg vet hvor vanskelig disse er å ta – har et av en grønnspett. Kan ikke sammenlignes.

  2. This woodpecker reminds me of our Hairy Woodpecker here on the West Coast of WA State.

  3. Ser på spetten og deg i ærbødighet. 🙂 Så flott han er!

  4. Skikkelig staselig kar det der. Flott bilde.

  5. Kjempebra bilde. Har alltid likt flaggspetten 🙂

  6. Kjempefint bilde,og opplysningene dine er så brae,tusen takk for dem.Artig å se hvordan den støtter seg på halefjærene.

  7. Kult og skarpt bilde, liker veldig godt at du kan se hvordan den bruker halefjærene til å støtte seg… og som vanlig lærer jeg noe nytt hver gang jeg er innom her 🙂

  8. Flott bilde Rune!
    Jeg er enig med Ivar, og synes også at det er artig at du også fikk med hvordan flaggspetten bruker halefjærene til å støtte seg med. Liker også svært godt DOFen i bildet.

  9. Flott bilde av en flott fugl 🙂 Jeg har bare nesten rukket å knipse den… men jeg gir ikke opp!

  10. Hei på dere! Tusen takk for mange hyggelige, flotte og koselige tilbakemeldinger om både bilde og tekst. Moro at teksten også kommer til glede 🙂

  11. Hei,vil bare svare på spørsmålet om hvilken hunderase jeg har.Jeg har to Shetland Sheepdog-tisper,Titti og Toya.Snuten tilhører Toya.

  12. I agree this looks like our Hairy Woodpecker in Canada. A perfect shot! Great lighting.

  13. This looks just like our Greater Spotted Wood Pecker…

    If you have time nip over here and look at mine.

    http://twigley.blogspot.com/2009/01/greater-spotted-woodpecker.html

Comments are closed